Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ-ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ


Συνέντευξη παραχώρησαν στην ΕΞΕΔΡΑ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Κώστας Κατσουράνης , παρακάτω θα παρακολουθήσετε αναλυτικά ένα απόσμασμα της συνέντευξης : Μετά το Euro του 2004 πιστέψατε ότι θα άλλαζαν τα πράγματα;

Α.Π.: «Φυσικά, γιατί ήταν μια επιτυχία που ίσως να μην επαναληφθεί ποτέ».
Κ.Κ.: «Νομίζω ότι δεν άλλαξε τίποτα, γιατί δεν θέλουν κάποιοι να αλλάξει. Κοίτα την ιστορία με τα πλέι οφ. Είμαι πολύ εναντίον του θεσμού. Οποιος το σκέφτηκε, θέλει πολλά... συγχαρητήρια. Γήπεδα δεν έχουμε. Ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο, γιατί καταλαβαίνει τι γίνεται. Και εγώ, αν ήμουν φίλαθλος, δεν θα πήγαινα στο γήπεδο».
Τον γιο σου θα τον έβαζες στη διαδικασία να πάει στο γήπεδο;

Κ.Κ.: «Δεν τον πάω. Οταν μεγαλώσει, θα τον πηγαίνω επιλεγμένα».
- Αυτό γίνεται τώρα; Μιλάτε ύστερα από αγώνες;
Ν.Λ.: «Με τον Κώστα, που έχω πιο στενή επαφή, μιλάμε. Και στη Γερμανία όταν ήμουν ή εκείνος στην Πορτογαλία, μιλούσαμε. Εχει τύχει και μέσα στο παιχνίδι να συμβεί κάτι και να γελάσουμε».
Κ.Κ.: «Εχουμε δυνατότητες, αλλά αυτοί που διοικούν δεν θέλουν. Ολοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε καλά μεταξύ μας. Και να γίνει κάτι, τελειώνει εκεί. Το κλίμα το φορτίζουν άλλοι».

Πιστεύεις ότι εσείς ως ποδοσφαιριστές δεν έχετε ευθύνες;

Κ.Κ.: «Στη βία; Οχι, καθόλου. Την προηγούμενη χρονιά δεν έγινε τίποτα μεταξύ ποδοσφαιριστών».
Α.Π.: «Ισως η ευθύνη μας να αφορά λάθος τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν παίκτες που κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις».
Ν.Λ.: «Εμείς πρέπει με τις δηλώσεις μας να ηρεμούμε το κλίμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις εναντίον μιας ομάδας ή να μειώνουμε καταστάσεις. Συμφωνώ με τον Αβραάμ ότι υπάρχουν παίκτες που λένε περίεργα πράγματα».
Κ.Κ.: «Για μένα οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα έχουν την πιο μικρή ευθύνη, γιατί, ενώ είναι ο πιο σημαντικός κρίκος, εντέλει παραμένει ο πιο αδύναμος. Ολοι χάρη σε εμάς κυβερνούν».
Ν.Λ.: «Για παράδειγμα, τσακώθηκε ο Αβραάμ με τον Καραγκούνη. Αν συνεχιστεί αυτό, εκεί ρίχνεις το επίπεδο. Ομως αυτοί μετά έφυγαν αγκαλιασμένοι, πήγαν στην εθνική ομάδα, έφαγαν μαζί, μίλησαν».

- Πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι πρέπει να κάνετε κάτι πιο ακραίο; Να μπείτε, για παράδειγμα, μπροστά από το πούλμαν του Ολυμπιακού που έρχεται στο ΟΑΚΑ και να προστατέψετε τους παίκτες; Να το κάνετε εσείς οι Ελληνες, για παράδειγμα;

Κ.Κ.: «Εγώ αυτά τα έχω πει από πολύ πιο μικρός. Πολλά μπορούμε να κάνουμε, αλλά δυσκολεύουν τα πράγματα. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει. Μόνο θα αναδειχθεί περισσότερο».
Ν.Λ.: «Μετά θα υπάρξουν κάποιοι που θα πουν 'γιατί το έκανες εσύ και δεν το έκανε αυτός;'. Ή θα πάνε όλοι ή κανείς. Είπες για Ελληνες. Δεν υπάρχουν Ελληνες και ξένοι. Οταν κάποιος ξένος είναι κάποια χρόνια εδώ και θέλει να μπει στο σύστημα, πρέπει να το κάνει μόνος του. Και εμείς πήγαμε στο εξωτερικό. Δεν μας είπε κανείς τίποτα. Εμείς μπήκαμε στη νοοτροπία τους».

- Τι διαφορετικό περιμένουμε από το νέο πρωτάθλημα;

Κ.Κ.: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει για να γίνει καλύτερο».
Ν.Λ.: «Θα είναι ανταγωνιστικό, αλλά όχι τόσο όσο αν τα πράγματα ήταν όπως έπρεπε. Αν όλες οι ομάδες είχαν το δικό τους γήπεδο, ας πούμε. Εχουν γίνει αρκετά καλές μεταγραφικές κινήσεις και, από όσα βλέπουμε τώρα, κάποιες θεωρητικά μικρές ομάδες έχουν δυναμώσει. Εχει μικρύνει η ψαλίδα. Αν δεν είσαι καλός, δεν θα κερδίσεις».

- Ο Παναθηναϊκός κράτησε έναν κορμό, έχει τους περισσότερους Ελληνες και έκανε συγκεκριμένες κινήσεις. Υπάρχουν προδιαγραφές να είναι καλύτερος;

Κ.Κ.: «Σίγουρα θα είναι καλύτερος, γιατί έχει ομοιογένεια».

- Σας έφυγε ένα άγχος με την κατάκτηση του νταμπλ;

Κ.Κ.: «Μπορεί να είναι και χειρότερα. Η ομάδα είχε και θα έχει πίεση. Δεν θα είναι ίδια πίεση, πάντως. Ο προηγούμενος πρωταθλητής είναι πάντα φαβορί, ξεκινάει από καλύτερη θέση. Αλλά δεν θα μας δώσει κανείς το πρωτάθλημα».

- Εσείς τι άποψη έχετε για τον Παναθηναϊκό;

Α.Π.: «Ο Παναθηναϊκός έχει αρκετούς Ελληνες παίκτες και αυτό είναι καλό. Πήρε και ορισμένους νέους παίκτες. Θέλουμε όλοι να υπάρχει ανταγωνισμός, να χαρεί ο κόσμος και ο καλύτερος να κατακτήσει τον τίτλο. Σίγουρα παίζει ρόλο η ομοιογένεια. Είναι σημαντική, αλλά από μόνη της δεν λέει πολλά».
Ν.Λ.: «Συμφωνώ με τον Κώστα ότι ο Παναθηναϊκός ξεκινάει από θέση ισχύος, γιατί έχει πολύ καλό σύνολο. Τυχαίνει να έχει πολύ καλούς Ελληνες και ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτομάτως αυτό δημιουργεί ένα πολύ συμπαγές σύνολο. Ερχονται με φόρα από πέρυσι. Ο προπονητής γνωρίζει την ομάδα. Ξέρουμε τι περιμένουμε από τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός πήρε έναν αξιόλογο προπονητή, γνώστη του ποδοσφαίρου και της ελληνικής πραγματικότητας. Κάνει ποιοτικές προσθήκες. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα δέσουν. Ο προπονητής γνωρίζει τους περισσότερους από αυτούς, οπότε μάλλον είναι σίγουρος. Μένει να το δούμε και στην πράξη. Η ΑΕΚ πιστεύω ότι 100% πρέπει να στηριχτεί στο σύνολο. Δεν έχουν αλλάξει πολλά, αλλά πέρυσι από τον Νοέμβριο ήμασταν εκτός στόχων. Ολοι έχουμε καταλάβει ότι, για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο, πρέπει να είμαστε σύνολο. Από πλευράς μπάτζετ και γηπέδου υστερούμε. Οπότε πρέπει να φανούμε δυνατοί σε άλλους τομείς».

- Πιστεύεις ότι είναι καλύτερο το υλικό που έχει τώρα η ΑΕΚ σε σχέση με το 2004 όταν ήσουν ξανά στην ομάδα;

Ν.Λ.: «Καλύτερο 100%».

- Οπότε μπορεί η ΑΕΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους;

Ν.Λ.: «Αυτό θέλουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεμονωμένα υστερούμε. Ολοι μαζί πρέπει να πολεμήσουμε».

- Εσείς οι δύο, στις μεταξύ σας συζητήσεις, την ΑΕΚ την αντιλαμβάνεστε ως διεκδικήτρια του τίτλου;

Κ.Κ.: «Και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αντιλαμβάνομαι ως διεκδικητές. Για να μην πω και τον Αρη, που έχει δικό του γήπεδο. Στο δικό μου μυαλό είναι καλό να διεκδικήσουμε τον τίτλο. Η ΑΕΚ πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Ο 'Λύμπε' και ο 'Τράι' θα δώσουν προσωπικότητα στο γήπεδο, γιατί είναι καλοί παίκτες».

- Κάποιοι λένε, όμως, «στα 34-35 τους χρόνια πώς θα βοηθήσουν»;

Κ.Κ.: «Αυτοί είναι άσχετοι από ποδόσφαιρο. Δεν ασχολούμαι μαζί τους. Οταν παίρνεις τέτοιους ποδοσφαιριστές, ανεβαίνουν και οι άλλοι. Οσο για τον Ολυμπιακό έχει πολύ καλό προπονητή. Επειδή δούλεψα με έναν Ισπανό προπονητή, τον Σάντσεθ Φλόρες στην Μπενφίκα, ξέρω πώς σκέφτεται ο Βαλβέρδε. Θα χρειαστεί βέβαια χρόνο να δέσει η ομάδα. Πρέπει ο κόσμος και η διοίκηση να κάνουν υπομονή».
Α.Π.: «Η ΑΕΚ θα είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή χρονιά. Πήρε έμπειρους ποδοσφαιριστές, τον Λυμπερόπουλο, τον Δέλλα που ξέρουν την ομάδα και μπορούν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους. Υπάρχουν και ο Αρης με τον ΠΑΟΚ που τους υπολογίζω. Και οι άλλες ομάδες είναι πιο ισχυρές από πέρυσι».

- Για τον Ολυμπιακό ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση;

Α.Π.: «Σε μια αποτυχία αλλάζουν πολλά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό σύνολο που να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σίγουρα ήρθαν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Είμαστε μια καινούργια ομάδα. Ισως χρειαστούμε χρόνο για να αποκτήσουμε ομοιογένεια».

- Μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη θεωρείς ότι θα υπάρχει υπομονή στον κόσμο;

Α.Π.: «Σίγουρα ήταν αρνητικό αυτό που συνέβη με τη Μακάμπι. Πρώτα για την ομάδα και μετά για μας, τους ποδοσφαιριστές. Υστερα από αυτό τον αποκλεισμό άλλαξαν πολλά. Αλλαξε ο προπονητής, χωρίς να θέλω να πω κάτι για τον προηγούμενο. Στον Ολυμπιακό υπάρχει μεγάλη πίεση, γιατί πρέπει να έχουμε ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο και που πρωταγωνιστεί συγχρόνως σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο προπονητής ξέρει περισσότερα από εμάς. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Με τον κόσμο δίπλα μας ελπίζουμε ότι γρήγορα θα καταφέρουμε κάτι καλό».

- Εξαιρουμένης της παρέας, ποιον παίκτη θα παίρνατε στην ομάδα σας από τις άλλες ομάδες;

Α.Π.: «Τον Νίνη από τον Παναθηναϊκό και τον Σκόκο από την ΑΕΚ».
Ν.Λ.: «Αν έπρεπε να επιλέξω, θα έλεγα τον Ζιλμπέρτο και τον Γιούρκα στα καλά του. Από Ολυμπιακό θα έπαιρνα τον Τοροσίδη».
Κ.Κ.: «Τοροσίδη και Δέλλα».

- Χαίρεστε για τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό; Στον Αβραάμ τι λέτε; Να πάει;

Κ.Κ.: «Ολοι έξω έπρεπε να είμαστε».
Ν.Λ.: «Οταν ένας παίκτης φτάνει σε μια ηλικία 18, 19, 20 χρόνων που έχει ζήσει καταστάσεις, δεν χρειάζεται να του πεις πολλά. Ο Αβραάμ έχει δει πράγματα έξω και ξέρει. Μπορεί απλά να ζητήσει την προσωπική σου εμπειρία. Ξέρει όμως πώς είναι. Αν ο κάθε Αβραάμ έχει φιλοδοξία να μείνει μόνο στον Ολυμπιακό είναι σεβαστό, αλλά από μένα όχι αποδεκτό. Οταν ξέρω ότι έχει τις δυνατότητες να αγωνιστεί στη Βαλένθια, για παράδειγμα».

- Νίκο, μετάνιωσες που έφυγες μεγάλος στο εξωτερικό;

Ν.Λ.: «Ναι. Εγώ ευθύνομαι γι' αυτό. Υπήρχαν ευκαιρίες που για τον Α ή Β λόγο δεν τις κυνήγησα».
- Κώστα, εσύ που γύρισες...
Κ.Κ.: «Μην λέμε τα ίδια. Εχω εξηγήσει γιατί γύρισα».

- Αβραάμ, σειρά σου να φύγεις...

Α.Π.: «Είμαι μικρός ακόμα! Σίγουρα όλοι κάνουμε όνειρα, αλλά δεν μπορείς να πεις 'θα πάω τώρα στο εξωτερικό'. Κάνεις αυτό που πρέπει, δίνεις τα πάντα. Αν έρθει κάτι καλό για σένα και την ομάδα, τότε το σκέφτεσαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου